Bolnica za ginekologiju i akušerstvo

Osnovna delatnost

Bolnica za ginekologiju i akušerstvo postoji od osnivanja KBC Zvezdara. Odeljenje poliklinike funkcioniše kroz rad ginekološko-akušerskih ambulanti sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, savetovališta za trudnice sa pripremom za porodjaj, savetovališta za kontracepciju, menopauzu i genetskog savetovališta.

Kroz ultrazvu─Źni kabinet obavljaju se pregledi prenatalnog skrininga i ekspertskog ginekolo┼íkog i perinatalnog ultrazvuka, kao i ultrazvu─Źni pregled dojki. Odsek kolposkopije sa citologijom obavlja preglede i premaligni skrining iz oblasti patologije gli─ça, vulve i vagine.Aku┼íersko odeljenje, klasi─Źnog ili ÔÇ×baby friendlyÔÇť tipa prodje oko 2500 pacijentkinja godi┼ínje. Postoji mogu─çnost apartmanskog sme┼ítaja. U okviru ovog odeljenja je i porodili┼íte sa 4 porodjajna boksa i kadom za porodjaj u vodi, jedinom u zemlji.Neonatolo┼íko odeljenje brine o novorodjenoj deci kroz sme┼ítaj u de─Źijem boksu ili u sobi sa majkom (baby friendly). Rizi─Źna i ugro┼żena novorodjen─Źad imaju adekvatan tretman kroz odsek intenzivne nege. Sva novorodjen─Źad tokom boravka podle┼żu metaboli─Źkom i skriningu sluha.Odeljenje ginekologije i perinatologije stacionarno tretira patolo┼íka stanja vezana za reproduktivno zdravlje ┼żene, patolo┼íka stanja koja prate trudno─çu i probleme vezane za menopauzu. Na odeljenju se obavljaju terapijski postupci i intervencije iz domena┬á ginekologije, ginekolo┼íke operacije (abdominalne, vaginalne i laparoskopske) i postoperativni tretmani. Odsek perinatologije tretira trudno─çe povi┼íenog rizika i obavlja invazivne dijagnosti─Źke postupke u indikovanim slu─Źajevima (biopsija horiona, amniocenteza, kordocenteza sa citogenetskom analizom).

Nastavna i nau─Źna delatnost

PROCEDURE – USLUGE (kod internisti─Źkih odeljenja dijagnosti─Źke usluge, kod hiru┼íkih odeljenja operacije koje su specifi─Źne, visoko specijalizovane, za va┼íe odeljenje)

1. Odeljenje poliklinike: ginekolo┼íki i aku┼íerski pregledi, ultrazvu─Źni pregledi, ekspertski ultrazvu─Źni pregledi, ginekolo┼íke intervencije (ve┼íta─Źki prekid trudno─çe do 10 nedelja, biopsije grli─ça, eksplorativne kireta┼że, abrazija kondiloma, krioterapija grli─ça)

2. Aku┼íersko odeljenje: vaginalni porodjaji uz ┼íirok opseg aku┼íerskih operacija i intervencija, porodjaj carskim rezom, porodjaj u vodi, porodjaj uz epiduralnu anesteziju, uzimanje mati─Źnih ─çelija iz pup─Źanika

3. Neonatolo┼íko odeljenje: prijem zdravog novorodjen─Źeta, prijem rizi─Źnog-ugro┼żenog novorodjen─Źeta, reanimacija novorodjen─Źeta, ultrazvu─Źna dijagnostika, skrininzi (metaboli─Źki, sluh i ultrazvu─Źni prema indikacijama), otpust novorodjen─Źadi sa sistematskim pregledom pre otpusta i preporukama za majke u vezi sa odgojem dece.

4. Ginekolo┼íko odeljenje: poreme─çaji krvavljenja, nepovoljni ishodi trudno─ça, inflamatorna stanja, endometrioza, infertilitet, benigni tumori, poreme─çaji statike genitalnih organa. Operacije: ginekolo┼íke intervencije (revizione, eksplorativne i frakcionisane kireta┼że, biopsije, abdominalne i vaginalne histerektomije, miomektomije, laparoskopske i abdominalne operacije na adneksama, vanmateri─Źne trudno─çe, histerosalpingografija, laparoskopske operacije u ispitivanju infertiliteta.Odsek perinatologije: pra─çenje i le─Źenje patolo┼íkih stanja u trudno─çi ÔÇô prete─çi poba─Źaji i prevremeni porodjaji, hipertenzija i dijabetes u trudno─çi, blizana─Źke trudno─çe, postterminske trudno─çe, invazivna dijagnostika (CVS, amnio i kordocenteza)

Vodi─Ź za pacijenta prilikom prijema

Za prijem u dnevnu bolnicu poneti overenu zdravstvenu knji┼żicu, uput nadle┼żnog ginekologa iz primarne zdravstvene za┼ítite,┬á krvnu grupu sa Rh faktorom i postoje─çu medicinsku dokumentaciju. Za stacionarno le─Źenje pored navedenog i potrebni pribor za li─Źnu higijenu i boravak u bolnici. Pacijenti koji se hospitalizuju zbog operativnog le─Źenja zahtevaju prethodnu preoperativnu pripremu u dogovoru sa operatorom a u zavisnosti od patolo┼íkog stanja. Pacijenti koji se hospitalizuju u okviru hitnog prijema ne podle┼żu gore navedenom.Postoji mogu─çnost obavljanja pregleda i intervencija bez uputa, kroz program dopunskog rada.

Titule i zvanja (navesti ime i prezime i titulu i zvanje)

1.┬á┬á ┬áPrim. Dr Aleksandra Mladenovi─ç Mihailovi─ç, na─Źelnik bolnice i ┼íef odeljenja za poliklini─Źku delatnost
2.    Dr Gordana Obradović šef odeljenja ginekologije sa perinatologijom
3.┬á┬á ┬áDr Milan Lu┼żaji─ç, ┼íef odseka perinatologije
4.    Dr Sonja Djurović, ginekolog-akušer
5.    Dr Branislava Janković, ginekolog-akušer
6.    Dr Imer Ljatifi, ginekolog-akušer
7.    Dr Tatjana Djordjević, ginekolog-akušer
8.    Dr Ivan Bojović, ginekolo-akušer
9.    Prim. Dr Vesna Stojanović,šef akušerskog odeljenja
10.    Dr Dejan Dinulović, ginekolog-akušer
11.    Dr Sava Mavrić, ginekolog -akušer
12.    Dr Milica Kostić, ginekolog-akušer
13.    Dr Marija Trišović, ginekolog-akušer
14.    Dr Predrag Mitrović, šef odseka ginekološko-akušerskog prijema
15.┬á┬á ┬áDr Nenad Ku┼íljevi─ç, ┼íef ultrazvu─Źnog kabineta
16.    Dr Milan Djokić, ginekolog-akušer
17.    Prim. Dr Nada Todorović, šef neonatologije
18.┬á┬á ┬áPrim. Dr Branka Jovanovi─ç, ┼íef odseka ÔÇ×baby friendlyÔÇť
19.    Prim. Dr Olga Stanojlović, šef odseka neonatalne intenzivne nege
20.    Dr Mirjana Nikolić, pedijatar
21.┬á┬á ┬áDr Vesna ─ćiri─ç, pedijatar
22.    Dr Jelena Durutović, pedijatar
23.    Dr Natalija Jovanović, pedijatar
24.    Dr Jasna Djorović, pedijatar

Na─Źelnik bolnice┬á Prim. Dr Aleksandra Mladenovi─ç Mihailovi─ç
Gla. sestra  bolnice VMS Radmila Terzić

Radno vreme ambulanti

redovan rad ambulanti od 08,00 do 13,30
hitan prijem  od 00,00 do 24,00

Telefoni dostupni pacijentima

Stacionar 3810 625 i 3810 728
Ambulanta 3810 764 i 3810 762
Dopunski rad 3810 764

Komentarisanje nije predvidjeno.