Kategorija: Interna medicina

Klini─Źko odeljenje za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma

Utorak, Novembar 9th, 2010

Klini─Źko odeljenje za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma osnovala je Prof dr Desnaka Mijalkovi─ç, 1971. godine. Ono je u sastavu Klinike za Interne bolesti. U svom delokrugu rada bavi se stacionarnim le─Źenjem i dijagnostikom┬á pacijenta obolelih od endokrinih oboljenja, diabetsa i bolesti metabolizma, ambulantno-poliklini─Źkim radom, konsultativnim pregledima drugih organizacionih jedinica u sastavu KBC,,Zvezdara,, , nastavno-obrazovnim i nau─Źno-istra┼żiva─Źkim radom.

Na kl.odeljenju za dijabetes ukupno je zaposleno 25 radnika: lekara 8, sestara 14, pomo─çnog osoblja 5, administrativni radnik 1.

Klini─Źko odeljenje za Endokrinologiju,dijabetes i bolesti metabolizma u svom sastavu ima jedinice ni┼żeg nivoa organizovanja:

1. ODELJENJE STACIONAR, Šef Prof dr Georgina Pudar

Na odeljenju-stacionaru obavlja se le─Źenje i dijagnostika akutnih i hroni─Źnih endokrinolo┼íkih oboljenja i bolesti metabolizma, le─Źenje pacijenta sa neregulisanim dijabetesom, akutnim i hroni─Źnim komplikacijama dijabetesa.
Odeljenje stacionar raspola┼że sa 20 postelja

2. ODELJENJE ZA POLIKLINIČKU DELATNOST SA DNEVNOM BOLNICOM, Šef Prim dr Bogdan Burić

A) Odsek za dijabetes

U odseku za dijabetes obavlja se detekcija novih pacijenata sa dijabetesom i pridru┼żenim metaboli─Źkim stanjima, povremenu┬á kontrolu uspe┼ínosti terapije┬á i korekciju iste kod le─Źenih pacijenta na insulinu i OAD, edukaciju za samostalno davanje insulina, na─Źin i re┼żim ishrane, upotrebu insulinske pumpe. Daje se mi┼íljenje o hirur┼íkim intervencijama u┬á odnosu na dijabetes.

B) Odsek za specijalisti─Źke endokrinolo┼íke preglede i funkcionalnu dijagnostiku
Obavlja ambulantnu dijagnostiku i le─Źenje endokrinolo┼íkih i metaboli─Źkih oboljenja, preoperativnu pripremu , le─Źenje i pra─çenje pacijenta posle hirur┼íke intervencije (hipofize, nadbubre┼żnih, ┼ítitaste i para┼ítitastih ┼żlezda). Izvodi UZ pregled ┼ítitaste ┼żljezde (aparat je lociran na Odseku za osteoporozu).

C) Odsek za osteoporozu, lociran u Preševskoj 31, Telefoni: 3810 612, 3810 618, 3810 704

Kabinet za osteoporozu┬á osnovala je Prof dr Sne┼żana ─Éuri─ça, dana 25.02.2005. godine i predstavljao je specijalizovanu zdravstvenu jedinicu u okviru Interne klinike KBC ÔÇťZvezdaraÔÇŁ. Od 1. Oktobra 2010. godine je Odsek u sklopu Klini─Źkog odeljenja za endokrinologiju, dijabetes I bolesti metabolizma.┬á Obavlja slede─çe delatnosti:

Medicina Rs Grupa

Klini─Źko odeljenje za gerijatriju

Ponedeljak, Oktobar 11th, 2010

Klini─Źko odeljenje za gerijatriju obavlja zdravstvenu delatnost na ambulantnom i stacionarnom nivou vezanu za ljude starijeg ┼żivotnog doba; vr┼íi prijem na ispitivanje, dijagnostikovanje, le─Źenje i rehabilitaciju bolesnika; prou─Źava i prevenira pojavu prevremenog i patolo┼íkog starenja. Sprovodi pripremu bolesnika za ambulantno i ku─çno le─Źenje.Obavlja konsultativne preglede za bolesnike na drugim organizacionim jedinicama Klinike i Ustanove.Prati savremeni razvoj i dostignu─ça medicinske nauke.U─Źestvuje u nastavno-obrazovnoj i nau─Źno istra┼żiva─Źkoj aktivnosti u okviru Ustanove.

Klini─Źko odeljenje za geijatriju u svom sastavu ima slede─çe jedinice ni┼żeg nivoa organizovanja i to ODELJENJE STACIONAR, sa tri odseka:

Odsek za intenzivnu i poluintenzivnu negu bavi se le─Źenjem bolesnika sa te┼íkim kardiovaskularnim oboljenjima i uremijskim, hepati─Źnim, dijabeti─Źnim i cerebralnim komama.

Medicina Rs Grupa

Kabinet za le─Źenje Glavobolja i Migrene Migrena Centar

Petak, Oktobar 8th, 2010

Osnovna delatnost

Centar za le─Źenje glavobolja i migrene je pod nazivom Migrena Centar formiran jo┼í 1998 i godine kao subspecijalisti─Źka ordinacija, da bi 2002 godine dobilo status Centra za rnigrenske glavobolje,┬á u okviru┬á Klinike za neurologiju┬á i┬á prishijatfiju KBC Zvezdara. Tokom 2007 godine Centar se u potpunosti osamostaljuje kao posebna organizaciona jedinica sada u sklopu Klinike za interna oboljenja KBC Zvezdara dobiv┼íi naziv: Kabinet za le─Źenje glavobolja i migrene Migrena Centar. Sam naziv odeljenja ukazuje da je delatnost znatno pro┼íirena, te da se sada u fokusu ispitivanja i le─Źenja nalaze pacijenti oboleli od primarnih┬á┬á i┬á┬á sekundarnih┬á┬á glavobolja,┬á┬á koje┬á┬á podrazumevaju┬á┬á skoro┬á┬á 400┬á┬á razli─Źitih┬á┬á tipova i glavobolja.

Sada┼ínja┬á┬á samostalnost┬á┬á u┬á┬á obavljanju┬á┬á specifi─Źnih┬á┬á delatnosti┬á┬á u┬á┬á le─Źenju┬á┬á┬á┬á┬á bolesnika┬á┬á sa glavoboljom se obavlja u posebnim prostorijama u kojima je sme┼íten kabinet. Isti poseduje i prijemnu slu┼żbu koja vr┼íi obradu pacijenata i grubu trija┼żu. Prolaskom svakoga pacijenta i kroz┬á specifi─Źan upitnik-protokol. Pregledi┬á┬á se┬á obavljaju┬á┬á u┬á specijalisti─Źkim┬á┬á neurolo┼íkim ordinacijama isklju─Źivo od strane edukovanih specijalista neurologije za ovu oblast medicine.
Proces ispitivanja i le─Źenja bolesnika, kao i vodjenja stru─Źne administracije se obavlja po preporukama Svetske Asocijacije za Glavobolje (IHS).

Medicina Rs Grupa

Klini─Źko odeljenje za bubre┼żne bolesti i metaboli─Źke poreme─çaje sa dijalizom dr Vasilije Jovanovi─ç

Ponedeljak, Avgust 23rd, 2010


Osnovna delatnost

Klini─Źko odeljenje za bubre┼żne bolesti i metaboli─Źke poreme─çaje sa dijalizom se bavi dijagnostikom i le─Źenjem oboljenja vezanih za bubreg, poreme─çaje metabolizma i hipertenzije. Sprovodi aktivnu terapiju akutne bubre┼żne slabosti i otkaza rada bubrega i sprovodi i organizuje obuku bolesnika i ─Źlanove rodbine za ku─çne vidove dijalize. U okviru odeljenja se vr┼íe hirur┼íke intervencije potrebne za peritoneumsku dijalizu (pasiranje katetera za peritoneumsku dijalizu) i kreiranje primarnih i komplikovanih vaskularnih pristupa za hemodijalizu. Ovo odeljenje zbrinjava sve bolesnike stacionirane na drugim odeljenjima bolnice putem konsultativne slu┼żbe. Zbrinjava sve medicinske i hirur┼íke komplikacije bolesnika sa teritorije RS.Odeljenje funkcioni┼íe preko nekoliko organzacionih jedinica:1.┬á┬á ┬áStacionar (Na─Źelnik Prim. Dr Danica Vuji─ç), ima 42 postelje i prima na le─Źenje i ispitivanje kao napred navedeno. U okviru stacionara se nalazi Odsek Intenzivne nege (┼íef prim. Dr Jovan Ikonomovski) koji sporovodi reanimaciju, intenzivnu negu i le─Źenje akutnih bolesnika i sprovodi akutnu peritoneumsku dijalizu.

Odsek klini─Źke nefrologije (┼íef Prim. Dr Suzana Kesi─ç) se bavi dijagnostikom i le─Źenjem svih bubre┼żnih bolesnika i hospitalno zbrinjavanje dijaliznih bolesnika koji imaju medicinsku i hirur┼íku komplikaciju a ne zahtevaju intenzivno le─Źenje.

Medicina Rs Grupa

Klini─Źko odeljenje za Gastroentrologiju i Hepatologiju

Subota, Avgust 22nd, 2010

Odeljenje je u sastavu Interne Klinike KBC Zvezdara, Beograd. Renomirano klini─Źko odeljenje sa dugom tradicijom i sa veoma edukovanim i sposobnim kadrom, koji profesionalno obavlja svoj posao, a ve─çinom je ┼íkolovan i u inostranstvu. Posteljni fond obuhvata 40 kreveta od ─Źega 2 kompletna apartmana sa kupatilima i dve jednokrevetne sobe, ostale sobe su ─Źetvorokrevetne.

Organizaciono klini─Źko odeljenje za gastroenterologiju i hepatologijuj e podeljeno:

- Gastroenterološko odeljenje sa 20 kreveta
- Odeljenje za hepatobilijarna odeljenja sa 20 kreveta
- Kabinet za opštu i interventnu endoskopiju (usluge za celu bolnicu)
- Dnevna bolnica sa 2 kreveta
- Subspecijalisti─Źka ambulantna Poliklinike
- Laboratorija za funkcionalnu dijagnostiku.

Medicina Rs Grupa

Klini─Źko odeljenje za pulmologiju i alergologiju sa imunologijom

Subota, Avgust 22nd, 2010

Osnovna delatnost

Klini─Źko odeljenje za pulmologiju i alergologiju sa imunologijom bavi se ispitivanjem, le─Źenjem,pra─çenjem i rehabilitacijom bolesnika sa plu─çnim, alergolo┼íkim i imunski posredovanim oboljenjima .Sastoji se od stacionarnog odeljenja i odeljenja za poliklini─Źku delatnost sa dnevnom bolnicom. Stacionar ima 30 postelja, a odeljenje za poliklini─Źku delatnost sa dnevnom bolnicom se sastoji iz odseka za specijalisti─Źke preglede i funkcionalnu dijagnostiku ,odsek za bronhologiju i invazivnu dijagnostiku i odseka za alergologiju sa imunologijom u okviru koga se nalazi i dnevna bolnica sa 3 postelje.

Nastavna i nau─Źna delatnos

Klini─Źko odeljenje u─Źestvuje u nastavno-obrazovnoj i nau─Źno-istra┼żiva─Źkoj aktivnosti u okviru Klinike za interne bolesti.

Medicina Rs Grupa

Klini─Źko odeljenje za hematologiju i onkologiju

Subota, Avgust 22nd, 2010

Osnovna delatnost

Broj postelja u stacionaru: 26Broj postelja u Dnevnoj bolnici: 3Odeljenje u okviru svog delokruga vr┼íi prijem na stacionarno i ambulantno ÔÇô poliklini─Źko ispitivanje, dijagnostikovanje i le─Źenje; u pitanju su prvenstveno pacijenti sa hematolo┼íkim oboljenjima, kao i karcinoma. U radu se koriste najnovija dostignu─ça medicinskih i drugih nauka, tako─Ĺe se primenjuju najnoviji protokoli za le─Źenje anemija, mijeloproliferativnih i limfoproliferativnih bolesti, bolesti plazmocitne loze, akutnih i hroni─Źnih leukemija, pancitopenija, mijelodisplasti─Źnih sindroma i hemoragijskih sindroma. Odeljenje obavlja konsultativne preglede za bolesnike sa drugih organizacionih jedinica Klinike i Ustanove.

Nastavna i nau─Źna delatnos

Odeljenje se nalazi u sastavu nastavne baze Stomatolo┼íkog fakulteta; u─Źestvuje u nastavno ÔÇô obrazovnom radu sa redovnim studentima Stomatolo┼íkog fakulteta, kao i u poslediplomskoj nastavi za studente Farmaceutskog fakulteta, tako─Ĺe na njemu se obavljaju ve┼żbe/prakti─Źna nastava/ za u─Źenike Srednje medicinske ┼íkole. Kroz protokole za ispitivanje hematolo┼íkih i onkolo┼íkih medikamenata, odeljenje u─Źestvuje u nau─Źno ÔÇô istra┼żiva─Źkoj aktivnosti u okviru klinike.

Medicina Rs Grupa

Odeljenje za dermatovenerologiju

Subota, Avgust 22nd, 2010

Osnovna delatnost

Odeljenje za dermatologiju se bavi ispitivanjem i le─Źenjem ko┼żnih i veneri─Źnih oboljenja uz primenu odgovaraju─çih dijagnosti─Źkih i terapijskih sredstava i metoda ,uklju─Źuju─çi dermoskopiju,fototerapiju i druge vrste intervencija primerenim uslovima rada na poliklini─Źkom nivou i u┬á dnevnoj bolnici. Za pacijente gde je zbog vrste oboljenja neophodan odgovaraju─çi tretman u kontinuitetu ,koriste se postoje─çi kapaciteti drugih odeljenja klinike,u skladu sa planom rada.U okviru dnevne bolnice je 10 postelja.

Nastavna i nau─Źna delatnos

Odeljenje je nastavna baza i bavi se obrazovnom delatnosti za studente stomatolo┼íkog fakulteta,obavlja nastavu za postdiplomske studije ,vr┼íi obuku lekara na specijalizaciji iz dermatovenerologije ,kao i obuku lekara na sta┼żu.

Procedure – usluge

1. Dermoskopija

Primena dermoskopa u dijagnostici i pra─çenju pigmentovanih i nepigmentovanih promena(benignih i malignih)na ko┼żi.

2.Fototerapija UVA(PUVA)

Primena UVA(PUVA) terapije u le─Źenju mnogih ko┼żnih bolesti (psorijaza, parapsorijaza, vitiligo, lichen planus, ekcem i dr.)

Medicina Rs Grupa

Klini─Źko odeljenje za kardiovaskularne bolesti

Subota, Avgust 22nd, 2010

Osnovna delatnost

Dana┼ínje KoKVb ima slede─çe organizacione odseke: koronarne jedinice,┬á op┼íte kardiologije, interventne kardiologije, neinvazivne funkcionalne dijagnostike i┬á poliklini─Źko-ambulantne su┼żbe sa konsultativnom delatno┼í─çu. Odeljenje ima ukupno 60 kreveta, od toga 13 kreveta intenzivne nege u koronarnoj jedinici.

Odeljenje za kardiologiju KBC Zvezdara ima dugu tradiciju. Prvi Odsek za kardiologiju Gradske bolnice osnovan┬á je┬á januara 1956. godine. Imao je 27 postelja, tri lekara i samo jedan aparat za merenje krvnog pritsika.Prvi na─Źelnik je bio prof. dr Dragoslav Ivankovi─ç koji je sa malom ali odabranom grupom iskusnih┬á lekara nastavio svoju vizionarsku misiju. Odsek je pre preseljenje u novu zgradu 1969. godine imao 43 kreveta i tada je formirana jedna od prvih koronarnih jedinica u zemlji (sa 12 kreveta) kao i jedan od prvih odseka za┬á rehabilitaciju sr─Źanih bolesnika. Odsek za┬á rehabilitaciju je dugo posle toga bio jedini u okviru┬á kardiolo┼íkog odeljenja u celoj zemlji. Istovremeno se formira i kardiolo┼íka poliklini─Źka slu┼żba. Odeljenje za kardiologiju je 1974. godine postalo nastavna baza Stomatolo┼íkog fakulteta u Beogradu. Zatim je formirano odeljenje za hemodinamska ispitivanja ─Źiji ┼íef bio tada┼ínji asistent dr Mihajlo Zdravkovi─ç.

Medicina Rs Grupa